21-24 FEB 2025

21-24 ΦΕΒ 2025

METROPOLITAN EXPO

  • Home
  • Highlights
  • Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΑΕ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΑΕ

Kατά τη διάρκεια της 18ης ΑΡΤΟΖΑ το εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo στις 5 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος (ΟΑΕ), αλλά και η συγκέντρωση των προέδρων των τοπικών σωματείων.

Η εκδήλωση έγινε σε μία κατάμεστη αίθουσα συνεδριακών εκδηλώσεων (C2) και σε βαρύ κλίμα λόγω του εθνικού πένθους μετά το δυστύχημα των Τεμπών. Έτσι, πριν από την έναρξη τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή τόσο για τα θύματα της παραπάνω τραγωδίας, όσο και για τον πρόεδρο του Σωματείου Αρτοποιών Πειραιά, Γιώργο Τσουκαλά που «έφυγε» αδόκητα από τη ζωή πριν από λίγους μήνες. Ο πρόεδρος της ΟΑΕ, κ. Μιχάλης Μούσιος παίρνοντας το λόγο, αρχικά αναφέρθηκε στα προβλήματα που μαστίζουν τον κλάδο της βιοτεχνικής αρτοποιίας. Πρόκειται για την ενεργειακή ακρίβεια, την άνοδο του κόστους των πρώτων υλών και τον ανταγωνισμό από τα σούπερ μάρκετ. Ο πρόεδρος της ΟΑΕ με στήριγμα τις έρευνες που έχει συλλέξει η ΟΑΕ ανάφερε μεταξύ άλλων και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του φρέσκου ψωμιού, έναντι του κατεψυγμένου. Ειδικότερα, μια ελληνική μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι: «Τα φυσικά ελαττώματα στην ποιότητα /ασφάλεια του τελικού κατεψυγμένου αρτοποιήματος οφείλονται σε διάφορες αιτίες και οδηγούν σε μειωμένο όγκο καρβελιού, σκληρότητα άρτου, μη επιθυμητό άρωμα και γρήγορο μπαγιάτεμα».

Για το μείζον πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας ο κ. Μούσιος κάλεσε τα μέλη της ΟΑΕ να είναι σε επαγρύπνηση και τους πρότεινε να συμβουλευτούν τον κ. Αυγουστίδη, ο οποίος συνεργάζεται με την Ομοσπονδία γι’ αυτά τα ζητήματα. Όσον αφορά τις φήμες για το «καλάθι του αρτοποιού» ο κ. Μούσιος τις διέψευσε, τονίζοντας ότι είναι άνευ λόγου εφόσον οι τιμές στα αρτοποιεία παραμένουν συγκρατημένες όλο αυτό το διάστημα. Από τη μεριά της η αντιπρόεδρος της ΟΑΕ και πρόεδρος του σωματείου Θεσσαλονίκης, κ. Έλσα Κουκουμέρια ευχαρίστησε τη FORUM SA για την άψογη διοργάνωση της έκθεσης ARTOZA, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι κατατέθηκε ο φάκελος για την κατοχύρωση του κουλουριού Θεσσαλονίκης ως προϊόν γεωγραφικής προέλευσης (Π.Γ.Ε). Ακολούθως, το λόγο πήρε ο κ. Ιάσων Καπλάνης ο οποίος αναφέρθηκε στον αθέμιτο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν οι φούρνοι από τα σούπερ μάρκετ, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία είναι οι πραγματικοί ανταγωνιστές και όχι οι φούρνοι της γειτονιάς.

Κατά το ΔΣ το λόγο πήραν οι περισσότεροι εκ των προέδρων που έδωσαν το «παρών», εκφράζοντας τα παράπονά τους για την ενεργειακή ακρίβεια και την εκτόξευση των τιμών των πρώτων υλών. Από τη μεριά του, ο νέος πρόεδρος της συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων και Περιχώρων (ΣΑΑΠΠ), κ. Σαχινίδης, αφού είπε ότι η νέα διοίκηση της προσπαθεί να κάνει το καλύτερο, υπογράμμισε ότι η ΟΑΕ πρέπει να σταθεί στο πλευρό των πρωτοβάθμιων σωματείων, προτείνοντας μεταξύ άλλων να γίνουν και νέες διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για το θέμα της προμήθειας των POS. Το επόμενο Δ.Σ. της ΟΑΕ θα γίνει στη Σπάρτη στις αρχές του ερχόμενου Αυγούστου, όπου θα αποδοθούν και οι δέουσες τιμές στον πρόεδρο της Συντεχνίας Αρτοποιών Σπάρτης, κ. Νίκο Μάζη, ο οποίος ετοιμάζεται για τη συνταξιοδότησή του.

Εγγραφείτε στο Newsletter