21-24 FEB 2025

21-24 ΦΕΒ 2025

METROPOLITAN EXPO

ARTOZA Lab

Στοχευμένες ομιλίες, ενημερωτικές ημερίδες & πρωταθλήματα καφέ

Kαταξιωμένοι εισηγητές διαφόρων ειδικοτήτων και στελέχη της αγοράς, στο stage του ARTOZA Lab, πραγματοποίησαν μία σειρά από παρουσιάσεις και ομιλίες γύρω από το marketing και management.

Το stage του Hall 2, φιλοξένησε μία πολύ ενδιαφέρουσα σειρά από στοχευμένες ομιλίες κατά τη διάρκεια των οποίων οι ομιλητές εστίασαν σε θέματα όπως: H αποτελεσματική διοίκηση προσωπικού, οι τρόποι αύξησης των πωλήσεων, η διεύρυνση υπηρεσιών προς τoν πελάτη, η αντιμετώπιση του ανταγωνισμού, η κοστολόγηση, η ουσιαστική προώθηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το κατάλληλο branding, η μηχανοργάνωση. Ακόμη, την Παρασκευή 3 Μαρτίου φιλοξένησε και τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Latte Art και Ibrik από τον SCA Greece.

Απολογισμός Δευτέρα 6 Μαρτίου

Με σημαντικά θέματα που απασχολούν τον κλάδο σήμερα, ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες του ARTOZA Lab. Η παράλληλη εκδήλωση για τις επιχειρήσεις της αρτοποιίας και της ζαχαροπλαστικής, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης ARTOZA 2023, σημείωσε μεγάλη επιτυχία, με εντυπωσιακή συμμετοχή του κοινού, πλούσια θεματολογία και πολύ υψηλού επιπέδου ομιλητές.

Στην 1η ομιλία της ημέρας, ο Γιάννης Λαούδης, CEO GB EXPERTS/ MISCELA D’ORO SPA ήταν αναλυτικός και κατατοπιστικός αναλύοντας τη δυναμική του καφέ στο αρτοζαχαροπλαστείο και την ανάγκη ορθής υποστήριξης αλλά και νευραλγικών πόστων αρτοποιείας, ζαχαροπλαστικής και καφέ. Για τις ιδιαιτερότητες των επιχειρήσεων σε τουριστικές περιοχές μίλησαν ο Γιάννης Νύκταρης, Gelatiere, Ιδιοκτήτης Fatto a Mano και ο Παναγιώτης Τσιάβος, αρτοποιός και ζαχαροπλάστης. Η ανεύρεση του κατάλληλου προσωπικού, η προσαρμογή στην εκάστοτε τοπική αγορά, τα απαιτητικά ωράρια λειτουργίας ήταν κάποια από τα ζητήματα που διαπραγματεύτηκαν, ενώ έγινε σημαντική αναφορά στην ανάγκη προσαρμογής της γκάμας των προϊόντων στις απαιτήσεις του εκάστοτε κοινού. Με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο εστίασε στις ανάγκες της εκπαίδευσης του barista ο Παναγιώτης Νίκας, ιδρυτής της Barista Academy. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε πέντε βασικά στάδια τα οποία έχουν να κάνουν με την μελέτη του χώρου και τη σωστή επιλογή εξοπλισμού, την επιλογή προσωπικού, την επιλογή συσκευασίας, τη σημαντικότητα της εκπαίδευσης και που αυτή κρίνεται απαραίτητη και τέλος την τιμολογιακή πολιτική και κοστολόγηση.

Ο Γιάννης Λαούδης
Ο Βασίλης Καφαλούκος

Μέσα από μια ενδιαφέρουσα ομιλία και παρουσιάζοντας στο κοινό μερικά δείγματα, ο Βασίλης Καφαλούκος, Ex. Chef Kastelorizo Group/Food consultant αναφέρθηκε αναλυτικά στα new age χειροποίητα σνακς. Καλό ψωμί και άλλα προϊόντα αλεύρου, ελληνικά τυριά, χειροποίητα αλλαντικά, σάλτσες και διάφορες μαγειρικές τεχνικές είναι μόνο μερικά από αυτά που συζητήθηκαν.

Τα πιο συχνά λάθη στην παρασκευή του καφέ αλλά και πώς να τα αποφύγουμε εξήγησε η Κέλλυ Τζίκα, Coffee Expert Caffe Carraro/TRK Coffee & Beverages, μέσα από έναν δεκάλογο και έχοντας παράλληλα διάδραση με το κοινό κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο τις ομιλίες του φετινού Artoza Lab. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η καθαριότητα της μηχανής και του μύλου άλεσης, η απόλυτη γνώση του εξοπλισμού, η αποφυγή της υγρασίας, η κατανομή του καφέ στο filter basket κ.α.

Απολογισμός Κυριακή 5 Μαρτίου

Η τρίτη ημέρα των workshops & seminars του Artoza Lab άνοιξε με μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία. Ο Ιωάννης Κακός, Τεχνολόγος τροφίμων και ποτών, MSc/ Founder της Food Safety Art αναφέρθηκε στους κανόνες υγιεινής, από το εργαστήριο μέχρι και το χώρο πώλησης, δίνοντας πολύτιμες συμβουλές στους επαγγελματίες. Κατά τη δεύτερη ομιλία της ημέρας στο Artoza Lab, η Editor in chief του περιοδικού Ambrosia και Marketing Specialist Χαριτωμένη Βόντα μίλησε για το brand story telling στην αρτοποιία-ζαχαροπλαστική, καταδεικνύοντας τη σημασία του “αφηγήματος” σε μία επιχείρηση, ρίχνοντας φως παράλληλα σε πτυχές του θέματος, που για πολλούς επαγγελματίες παραμένει σχετικά άγνωστο.

Τη σκυτάλη στις ομιλίες του Artoza Lab πήρε ο Αλέξανδρος Ρίζος, Οικονομολόγος/ Business Development Partner Nestor SA. Ο κ. Ρίζος “άγγιξε” το φλέγον ζήτημα του προσωπικού. Παραθέτοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα της αγοράς προσπάθησε να συνδέσει αρχές marketing και διοίκησης με το ανθρώπινο δυναμικό. Τέλος, έδωσε έμφαση σε τακτικές ανεύρεσης του κατάλληλου ανθρώπου στην κατάλληλη θέση. Εν συνεχεία, ο Γιώργος Καραντάς, Reseller Channel Sales Manager της εταιρείας EUROGAT εντρύφησε στα πλεονεκτήματα των αυτόματων μηχανών καφέ. Χωρίς να μπει στη διαδικασία σύγκρισης με τις παραδοσιακές επαγγελματικές μηχανές, παρέθεσε τα σημεία/ χώρους “κλειδιά”, στα οποία είναι ορθότερη η χρήση υπεραυτόματης μηχανής, όπως γραφεία, συνεδριακά κέντρα, κυλικεία.

Οι Ελένη Μανίκα, Μαρίνος Κοσμάς, Νεκτάριος Νταλιάνης και Αλέξανδρος Παυλώβ
Ο Αλέξανδρος Ρίζος

Τα workshops στην έκθεση Artoza 2023 συνεχίστηκαν με ένα άκρως ενδιαφέρον πάνελ. Οι Μαρίνος Κοσμάς, ζαχαροπλάστης/ ιδιοκτήτης του MK Gluten Free Pastry & Bakery Project, Νεκτάριος Νταλιάνης, ιδιοκτήτης των ζαχαροπλαστείων Φύσις και Αλέξανδρος Παυλώβ, ζαχαροπλάστης, ιδιοκτήτης του Pavlov’s Lab/ Consultant Pastry chef του Holy Llama Vegan Bakery εξέτασαν μύθους και αλήθειες για τις τάσεις των gluten free, sugar free και vegan προϊόντων. Μέσω γόνιμου διαλόγου έλυσαν απορίες, ενώ μοιράστηκαν γνώσεις, εμπειρίες και ιστορίες με το κοινό. Συντονίστρια του πάνελ ήταν η Ελένη Μανίκα, Διευθύντρια Σύνταξης του Snack & Coffee magazine. Συνεχίζοντας με τις ομιλίες του Artoza Lab, ο Χρήστος Λώνας και ο Ανδρέας Κούβαρης από την ACH Communication μάς εισήγαγαν στον πολλά υποσχόμενο τομέα του influencing και την εφαρμογή του στο κομμάτι της αρτοποιίας- ζαχαροπλαστικής. Συγκεκριμένα εξέτασαν το πώς οι influencers των social media μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της επιχείρησης. Η ημέρα στα workshops & seminars του Artoza Lab έκλεισε με την ομιλία του Γιώργου Κοζάρη, Coffee Expert της Caffe’ Luigi HASKOS ΕΠΕ. Ο κ. Κοζάρης, σε αυτό το ανοιχτό σεμινάριο έκανε μια εισαγωγή στον κόσμο του καφέ εξηγώντας και απλουστεύοντας για το κοινό τις βασικές ορολογίες που χρησιμοποιεί στην καθημερινότητά του ένας barista.

Απολογισμός Σάββατο 4 Μαρτίου

Ιδιαίτερα πλούσιο ήταν σήμερα το ARTOZA Lab με πολύ ενδιαφέροντα σεμινάρια από καταξιωμένους εισηγητές διαφόρων ειδικοτήτων και στελέχη της αγοράς. Επίσης, στο πλαίσιο του ARTOZA Lab, διεξήχθη σήμερα και η ημερίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων (ΠΕΤΕΤ) με θέμα «Τεχνολογικές προσεγγίσεις στην βιοτεχνική αρτο-ζαχαροπλαστική», όπου η σοκολάτα, η σφολιάτα, το παγωτό και τα προζύμια αργής ωρίμανσης μπήκαν στο μικροσκόπιο των επιστημόνων τεχνολόγων τροφίμων καθώς και έμπειρων επαγγελματιών, που παρουσίασαν πιθανά προβλήματα στο χειρισμό τους, δίνοντας ενδεδειγμένες λύσεις. Δείτε εδώ περισσότερα.

Η Αντιπρόεδρος της ΟΑΕ Έλσα Κουκουμέρια
Ο Κώστας Καπόπουλος της W2 Strategy

Εν συνεχεία, η Έλσα Κουκουμέρια, ιδιοκτήτρια αρτοποιείου και Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Αρτοποιών μίλησε διεξοδικά για θέματα που αφορούν όλους τους εμπλεκόμενους στον κλάδο, όπως η κοστολόγηση και η τιμολόγηση των προϊόντων. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στους παράγοντες που καθορίζουν την τιμή (εκτός της επιχείρησης) που είναι τα χαρακτηριστικά του καταναλωτή, η ζήτηση για το προϊόν, ο ανταγωνισμός και το οικονομικό περιβάλλον (πληθωρισμός, ανεργία κτλ). Στην συνέχεια στο stage ανέβηκε ο Κωστής Καππόπουλος της W2 Strategy ο οποίος αναφέρθηκε στη δημιουργία του κατάλληλου content έτσι ώστε μια επιχείρηση του κλάδου να έχει μία σωστή και εμπορικά αποτελεσματική παρουσία στα social media αλλά και που θα βοηθήσει στο brand awareness. Ακόμη, ο Γιάννης Πάστρας, Barista Trainer της TOOCOFF, CAFES RICHARD έδωσε συμβουλές για έναν τέλειο Latte Art στον καφέ, καθώς το κομμάτι του καφέ αποτελεί πλέον ένα σημαντικό μέρος των υπηρεσιών που προσφέρουν οι επιχειρήσεις του κλάδου και αποτελεί ένα αξιόλογο μέσο έξτρα εσόδων.

Απολογισμός Παρασκευή 3 Μαρτίου

Στο stage του ARTOZA Lab στο Hall 2 της έκθεσης διεξήχθησαν τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Latte Art και Ibrik από τον SCA Greece. Νικητές στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ibrik αναδείχθηκαν οι  Δημήτρης Καραμπάς (1η θέση), Ιωσήφ Δαβίδης (2η θέση) και Γιάννης Σερέτης (3η θέση) και οι νικητές του διαγωνισμού Latte Art 2023 είναι οι: Αδαμόπουλος (1η θέση),  Χάρης Υφαντής (2η θέση) και Στεφώσης Γιάννης (3η θέση) . Οι νικητές θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στα αντίστοιχα παγκόσμια πρωταθλήματα.
Απόστολος Αδαμόπουλος (1η θέση), ο Χάρης Υφαντής (2η θέση) και ο Στεφώσης Γιάννης (3η θέση)
Δημήτρης Καραμπάς (1η θέση), Ιωσήφ Δαβίδης (2η θέση) και Γιάννης Σερέτης (3η θέση)

Εγγραφείτε στο Newsletter