21-24 FEB 2025

21-24 ΦΕΒ 2025

METROPOLITAN EXPO

  • Home
  • Highlights
  • Αποστολή της FORUM ΑΕ στην Βόρεια Μακεδονία

Αποστολή της FORUM ΑΕ στην Βόρεια Μακεδονία

Ταξίδι στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, με πληθώρα παραγωγικών επαφών -θεσμικών και επιχειρηματικών- πραγματοποίησε το International Dpt της FORUM AE, στο πλαίσιο της μετάκλησης διεθνών αγοραστών εν όψει της επερχόμενης ARTOZA. 

Μια αναδυόμενη αγορά που διψάει για ευρωπαϊκή αναγνώριση και ανάπτυξη αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό στη σκυταλοδρομία επαφών που πραγματοποιεί το Τμήμα Διεθνούς Networking της FORUM, με στόχο τον εμπλουτισμό την αξιόπιστης και ευρύτατης data base από στοχευμένους διεθνείς αγοραστές που ήδη διαθέτει η εταιρεία. Η μεθοδολογία αυτή, όπως είναι γνωστό, εφαρμόζεται από παγκόσμιας κλίμακας εκθέσεις και αποτελεί ένα πολύ ισχυρό όπλο στη φαρέτρα της FORUM εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, για το σύνολο των εκθέσεών της. Από τις 25 ως τις 30 Σεπτεμβρίου λοιπόν, εξειδικευμένο κλιμάκιο της εταιρείας, με επικεφαλής τον κ. Φίλιππο Παπαναστασίου, διευθυντή του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της FORUM, και τη Hosted Βuyers manager κ. Ιωάννα Λαλιά, πραγματοποίησε προγραμματισμένες συναντήσεις σε υψηλό θεσμικό και επιχειρηματικό επίπεδο στη γείτονα χώρα, αποσπώντας σημαντικές δεσμεύσεις από πλήθος παραγόντων για επισκέψεις στην επερχόμενη ARTOZA, τον Μάρτιο του 2023. Το μέγεθος και η επιρροή της διεθνούς έκθεσης αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής, παγωτού & εξοπλισμού ήταν ήδη γνωστά στην εκεί αγορά, ωστόσο οι επαφές συνέβαλαν στην περαιτέρω εμβάθυνση της αντίληψης που έχουν οι οικονομικοί παράγοντες της γείτονος για τη διεθνή έκθεση με την 30ετή ακτινοβολία.  

Πρόλογος επαφών στην Ελλ. Πρεσβεία 

Ιδιαίτερα διαφωτιστική υπήρξε η συνάντηση στην Ελληνική Πρεσβεία στα Σκόπια με την κ. Αναστασία Ζωγράφου, σύμβουλο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α’, και την κ. Τζίνα Ανδρεάδη, σύμβουλο Πρεσβείας Α’, και εκτελούσα χρέη Πρέσβη. Στο ραντεβού υπογραμμίστηκε το γεγονός ότι οι σχέσεις Ελλάδος και Βορείου Μακεδονίας σημειώνουν ιστορικό υψηλό μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και διατρανώθηκε η πρόθεση της Πρεσβείας να προωθήσει τις επαφές της FORUM προς τις σωστές εμπορικές κατευθύνεις. Σύμφωνα με αυτή τη δέσμευση και με το πλάνο της εταιρείας, πάνω από 100 αγοραστές θα μετακληθούν στην ARTOZA, με τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής τους να καλύπτονται από τη FORUM. Όπως τονίστηκε στη συνάντηση, η ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα είναι έντονη στη Βόρεια Μακεδονία, με ανοιχτά περιθώρια εμβάθυνσης, ιδίως στους κλάδους των Τροφίμων και Ποτών και της Φιλοξενίας. Σημαντικός παράγοντας, που επηρεάζει τα διατροφικά ζητούμενα των καταναλωτών της χώρας, είναι τα ταξίδια που πραγματοποιούν οι ντόπιοι στην Ελλάδα, όπου «εκτίθενται» σε πλήθος νέων ερεθισμάτων στον τομέα της εστίασης: νέα δημιουργικά concepts, σύγχρονα εξειδικευμένα αρτοποιεία, bakery cafes, all-inclusive αρτοζαχαροπλαστεία, όλα εισβάλλουν σταδιακά στη καθημερινότητά τους, χτίζοντας ένα δυτικότροπο lifestyle. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι χώρες όπως η Αυστρία, η Βρετανία, η Ελλάδα, η Ολλανδία, η Σλοβενία, η Γερμανία και η Τουρκία επενδύουν «επιθετικά» την τελευταία διετία στη Βόρεια Μακεδονία, με τη χώρα μας να βρίσκεται στην τρίτη θέση ανάμεσά τους ως προς το εύρος του επενδυτικού της portfolio. 

FORUM SA TINEX

Κρατική μέριμνα  για επενδύσεις  

Το πνεύμα της σφυρηλάτησης εμπορικών-επενδυτικών σχέσεων με την Ευρώπη γενικότερα και με την Ελλάδα ειδικότερα βρίσκεται ήδη ψηλά στην ατζέντα της εθνικής οικονομίας της χώρας, όπως επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση με τον κ. Bekim Emini, CEO του Οργανισμού Επενδύσεων της Βόρειας Μακεδονίας (Ιnvest Νorth Μacedonia), που αποτελεί επίσημο κυβερνητικό φορέα προώθησης εξαγωγών και προσέλκυσης επενδύσεων για την εκεί αγορά. Στο ραντεβού αυτό εκφράστηκε ενδιαφέρον για παρουσία και networking στο σύνολο των εκθεσιακών brands της FORUM, με επίσκεψη αντιπροσώπων στις εκθέσεις που είναι προγραμματισμένες για το 2022 και το 2023. Όσον αφορά το meeting με τον κύριο Antoni Peshev, διευθυντή του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Βόρειας Μακεδονίας (Economic Chamber of North Macedonia), τονίστηκε η πρόθεση του Επιμελητηρίου να ενισχύσει την εκστρατεία εξωστρέφειας της FORUM, προβάλλοντας το σύνολο των εκθέσεων της εταιρείας στις επιχειρήσεις που ανήκουν στο Εμπορικό Επιμελητήριο 

Μύλοι και Packaging, πυλώνες εξωστρέφειας  

Ένα από τα πλέον σημαντικά ραντεβού στην ατζέντα της αποστολής ήταν αυτό με τους κυρίους Ilija Pavlickovski, γενικό διευθυντή της Βιομηχανίας Αλεύρου και Αρτοποιίας (Milling & Baking Industry) και Vasko Ristovski, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συσκευασίας της Βόρειας Μακεδονίας (North Macedonian Packaging Association). Και οι δύο φορείς λειτουργούν κάτω από την επίσημη ομπρέλα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Βόρειας Μακεδονίας. Αυτό που τονίστηκε ιδιαίτερα στη συνάντηση ήταν ότι διαπιστώνεται έντονη αναζήτηση για μηχανήματα συσκευασίας λόγω μεγάλης ανάπτυξης στον αγροδιατροφικό κλάδο, στην αύξηση την παραγωγής και στην προσπάθεια εναρμόνισης με τις πιστοποιήσεις, οι οποίες είναι απαραίτητο να πληρούν τις προδιαγραφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σημαντική επίσης υπήρξε και η επισήμανση ότι στην εγχώρια αγορά διαπιστώνεται μεγάλο πρόβλημα εύρεσης α’ υλών αρτοποιίας λόγω υψηλού κόστους και μικρής προσφοράς, γεγονός που ενέτεινε ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον των δυο συνδέσμων για παρουσία στην ARTOZA. Στην ατζέντα των εκθεσιακών επαφών τους μπήκαν οι ημερομηνίες 3 έως 6 Μαρτίου 2023 ώστε να οργανωθεί εγκαίρως μια κοινή διερευνητική αποστολή στην έκθεση, όπου θα έχουν επαφές με παράγοντες της εδώ αγοράς και με επιχειρηματίες ώστε να καλλιεργηθεί το έδαφος για απτές εμπορικές συμφωνίες.   

Η αγορά, μέσα από τη ματιά των ιθυνόντων  

Όπως επισημάνθηκε στη συνάντηση με τον κ. Άρη Βλάχο, πρόεδρο του Hellenic Business Association και πρώην πρόεδρο Ελληνικών Επενδύσεων στις Βαλκανικές χώρες, οι κάτοικοι της χώρας μπορεί να μην είναι εξοικειωμένοι με την έννοια της «μεσογειακής» διατροφής, ωστόσο οι διατροφικές τους συνήθειες συμπίπτουν με τις ελληνικές. Υπό αυτό το πρίσμα, η αρτοποιία και η ζαχαροπλαστική διανύουν εκεί την «ανατολή» τους. Είναι βέβαιο λοιπόν ότι θα αποτελέσει μεγάλο στοίχημα για τις ευρωπαϊκές αγορές το ποιος θα διεισδύσει πρώτος στο εγχώριο εμπορικό περιβάλλον. Η Ελλάδα, λόγω γεωγραφικής εγγύτητας, διατροφικής συνάφειας, αλλά και της εξωστρεφούς φιλοσοφίας τής προμηθευτικής αγοράς σίγουρα έχει το προβάδισμα, πλεονέκτημα που στόχος της FORUM είναι να καλλιεργηθεί περαιτέρω στο πλαίσιο της ARTOZA, μέσω του προγράμματος Hosted Buyers. Επόμενος σταθμός στο διεθνές calendar επαφών της FORUM η αγορά της Αλβανίας 

Επικείμενες επισκέψεις στην ARTOZA 

Η delicatessen αλυσίδα Candia LLC εκδήλωσε μέσω του CEO της  κ. Δημήτρη Βεργίτση την πρόθεσή της για παρουσία στην ARTOZA, καθώς ενδιαφέρεται για κατεψυγμένα φύλλα και για ζύμες.  

Η εταιρεία ελληνικών συμφερόντων Zitoleb δραστηριοποιείται στον κλάδο της αρτοποιίας με πάνω από 30 καταστήματα σε όλη τη χώρα. Διαθέτει φρέσκα και κατεψυγμένα προϊόντα, τα οποία πωλεί ακόμα και σε μεγάλες αλυσίδες retail. Ήδη έχει εδραιωμένες συνεργασίες στην ελληνική αγορά στους τομείς του εξοπλισμού και των α΄ υλών, τις οποίες σκοπεύει να επεκτείνει περαιτέρω, όπως διεφάνη στη συνάντηση με τους κκ. Branko Risteski, γενικό διευθυντή, και Dejan Angelovski, περιφερειακό διευθυντή.  

Η αλυσίδα supermarket Τinex κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, συνδυαστικά με την αλυσίδα Vero. Στο ραντεβού με τους κκ. Trajce Petrovski, αναπληρωτή εμπορικό διευθυντή, και Marjan Gjoorsev, product manager, έγινε σαφές το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για προϊόντα bakery & pastry καθώς και για σφολιατοειδή, ενώ μέσα στα άμεσα πλάνα τους είναι το άνοιγμα bakery και pastry corners στα supermarkets. 

Εγγραφείτε στο Newsletter